Wat mag een veganist eten?

Een veganist consumeert geen voedsel dat afkomstig is van dieren, inclusief vlees, eieren, zuivel en vis. Dit betekent dat een veganistisch dieet grotendeels bestaat uit granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden, kruiden en specerijen, wat bereid voedsel zoals diepvriespizza en ijs gemaakt met niet-zuivel melk, en dranken zoals koffie, thee, water, vruchtensap en bier. Sommige veganisten kiezen er ook voor om voedingsmiddelen te eten die verrijkt zijn met vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B12 (twee theelepels Red Star voedingsgist levert de gemiddelde volwassene de ADH voor deze voedingsstof).

Een belangrijke eiwitbron voor een veganist zijn bonen, die in verschillende vormen voorkomen, zoals nier- en zwarte bonen, linzen, kikkererwten, fava-bonen en zwartoogerwten. Peulvruchten bevatten veel eiwitten en ijzer, en ook vezels, die de bloedsuikerspiegel helpen reguleren. Sommige veganisten voegen ze toe aan salades, pastagerechten en soepen. Anderen gebruiken ze om hummus, falafel, chili en ander bereid voedsel te maken.

Andere plantaardige eiwitten zijn tofu, tempeh, seitan, quinoa, sojakazen en sommige bevroren groenteburgers. Een veganist kan ook sojaproducten eten zoals sojamelk, tofu-yoghurt en veggieburgers, evenals ander bewerkt voedsel gemaakt met niet-zuivel ingredi├źnten zoals koekjes, mueslirepen, pizzakorst, spaghettisaus en guacamole.

Veganisten kunnen ook in restaurants genoeg voedsel vinden. De truc is om vooruit te plannen, een paar snacks mee te nemen en te leren etiketten te lezen. Zoek op verpakkingen naar woorden als castoreum, caseïne, reuzel, stremsel en wei.

Er zijn een aantal plantaardige zuivelvervangers verkrijgbaar, zoals sojamelk, amandelmelk, cashewmelk en kokosmelk. Veel daarvan zijn verkrijgbaar in allerlei smaken. Veganisten kunnen ook een grote verscheidenheid aan dranken drinken, waaronder bier en wijn. Ze kunnen zelfs enkele alcoholische dranken vinden die gemaakt zijn zonder zuivel, zoals wodka en cider.

Veel vruchten zijn van nature veganistisch, en een goede manier om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen is door een verscheidenheid te eten. Bessen zitten bijvoorbeeld vol antioxidanten en vezels, terwijl citrusvruchten vitamine C leveren.

Sommige mensen gaan langzaam over op een veganistische levensstijl, in de loop van een paar weken of maanden. Anderen gaan meteen van een vegetarisch dieet over op een veganistisch dieet. Of je nu besluit om meteen of geleidelijk veganistisch te gaan eten, het is belangrijk om samen te werken met een arts en een voedingsdeskundige te raadplegen om ervoor te zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Voldoende eiwitten, calcium, ijzer, zink, jodium, kalium en choline binnenkrijgen is essentieel voor iedereen, maar vooral voor zwangere/borstvoedende vrouwen en jonge kinderen. Het is ook cruciaal om te weten hoe je deze voedingsstoffen kunt verkrijgen uit alternatieve bronnen, zoals quinoa en linzen, in plaats van uit dierlijk voedsel. Een veganistisch dieet is een voedzame keuze die het milieu minder kan belasten en de menselijke gezondheid kan bevorderen. Om deze redenen wordt het steeds populairder. Het veganistische dieet is een uitstekende optie voor iedereen die een gezond leven wil leiden en tegelijkertijd vrede en mededogen wil bevorderen.