De basis van het dineren

De etiquette van dineren kan intimiderend zijn, maar met de juiste tips en een beetje oefening kun je je zelfs in de meest formele omgeving op je gemak voelen. Van hoe je je servet neerlegt aan het eind van je maaltijd tot wie de rekening betaalt, er zijn een aantal etiquetteregels die in elke restaurantomgeving gevolgd moeten worden.

De meeste van deze regels zijn vrij eenvoudig, zoals niet spreken met volle mond of kauwen met gesloten lippen. Andere regels zijn genuanceerder, zoals hoe je omgaat met het doorgeven van gerechten en wie wat aan tafel moet eten. Of je nu in een goed restaurant bent of op een etentje bij iemand thuis, de juiste etiquette kan ervoor zorgen dat de ervaring voor iedereen plezierig is.

Sommige van de regels voor lekker eten die in een restaurant gevolgd moeten worden, lijken op die voor een privĂ©-diner, maar er zijn enkele verschillen. Zo moet de heer de dame naar haar plaats begeleiden en haar helpen zitten. Het is ook gepast om de tafel te “kruimelen”, waarbij kruimels van de tafel worden geveegd met een handgereedschap. Gasten moeten ook bij hun naaste tafelgenoten zitten en niet aan tafels die te ver uit elkaar staan, want dat kan voor beide diners ongemakkelijk zijn.

Hoewel sommige regels van lekker eten vreemd of onnodig kunnen lijken, zijn ze bedoeld om beleefd te zijn en respect te hebben voor de andere gasten aan tafel. Het wordt als onbeleefd beschouwd om met volle mond te praten, wat kan afleiden van andere gesprekken en de mensen om je heen ongemakkelijk kan maken. Luide eetgeluiden, zoals slurpen, zijn ook onbeleefd en kunnen anderen aan tafel ergeren. Als je moet hoesten, kun je het beste je mond bedekken met je servet om te voorkomen dat je ziektekiemen verspreidt en om het geluid van je hoest te dempen. Het gebruik van mobiele telefoons wordt over het algemeen afgekeurd tijdens het eten, dus laat je telefoon op stil of trillen staan voordat je het restaurant binnengaat. Als je naar het toilet moet, is het beleefd om je te verontschuldigen en je handen te wassen voordat je weer aan tafel gaat.

Aan het einde van de maaltijd is het gebruikelijk je servet in een losse vouw aan de linkerkant van de tafel te leggen. Het servet mag nooit gedraaid, verkreukeld of opgerold op tafel liggen en niet op de stoel worden gelegd. Sommige restaurants bieden aan dit voor de eters te doen, maar over het algemeen is het acceptabel dit zelf thuis te doen. Het servet mag niet gebruikt worden om het bestek schoon te maken of het gezicht af te vegen. Aan het eind van een maaltijd is het ook beleefd om een fooi achter te laten op de bar- of wijnrekening.

Als je door vrienden of collega’s in een goed restaurant wordt uitgenodigd, is het beleefd om de rekening gelijk te verdelen. Als je echter zelf de rekening betaalt, is het meestal het beste om de hele rekening te betalen, tenzij je je serveerder uitdrukkelijk hebt gevraagd de rekening te delen. Het is ook ongepast om aan tafel ruzie te maken over de rekening, dus probeer eventuele geschillen voor het einde van de maaltijd op te lossen.