Hoe bestek poleren?

Bestek polijsten is een essentiële handeling voor elk restaurant, hotel of cateringbedrijf dat zijn bestek schoon en glanzend klaar moet hebben voor de gasten. Na verloop van tijd begint je mooie roestvrijstalen bestek zijn glanzende uiterlijk te verliezen en kan het er dof, grijs of zelfs aangetast uitzien. Het goede nieuws is dat het eigenlijk gemakkelijker is dan je denkt om je bestek zijn oorspronkelijke sprankelende glans terug te geven!

Om te beginnen moet je je bestek schoonmaken met een vochtige doek. Dit doe je om eventuele kalkresten en zeepvlekken te verwijderen. Daarna kun je het bestek polijsten door goed te wrijven. Hierdoor zullen de strepen en vlekken verdwijnen. Je bestek met de hand polijsten is een zeer tijdrovend en arbeidsintensief proces, maar het is noodzakelijk om je bestek schoon en vrij van vlekken te houden.

Nadat je het bestek met de hand hebt gepoetst, is het belangrijk om het goed te drogen. Zo voorkom je dat het bestek uitdroogt en roestig wordt. Het is ook belangrijk om dit te doen nadat je ze in de vaatwasser of handmatig met een doek hebt gewassen. Je moet het bestek ook na elk gebruik poetsen, om te voorkomen dat er vlekken ontstaan.

Een andere manier om je bestek zijn oorspronkelijke glanzende afwerking terug te geven is door het te laten weken in azijn. Bereid hiervoor een oplossing van water en azijn in de verhouding 9 eetlepels azijn voor 1 liter water. Voeg het keukengerei toe aan de oplossing en laat het een paar minuten weken. Spoel ze daarna af en laat het bestek drogen.

Je kunt je bestek ook schoonmaken met zuiveringszout, citroensap of olijfolie. Al deze natuurlijke middelen zijn zeer effectief en geven je bestek zijn glanzende glans terug! Azijn is een bijzonder goede optie omdat het antibacteriële eigenschappen heeft, die zullen helpen om eventuele bacteriën op het bestek te verwijderen.

Tot slot, als je bestek nog steeds niet zo glanzend is als je zou willen, probeer dan een bestekpoetsmachine te gebruiken. Deze machines zijn ontworpen om snel en gemakkelijk je bestek te polijsten. Ze kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten materialen, waaronder roestvrij staal. Ze kunnen ook worden aangesloten op een trildrogerapparatuur, die ervoor zorgt dat je bestek goed wordt gedroogd en klaar is voor gebruik.